top of page

JORNADA 25/05/2021  - Renovació Urbana i Equipaments

PONÈNCIA 1

BARCELONA

Poliesportiu del Turó de la Peira

Projecte executat

Anna Noguera, arquitecta

PONÈNCIA 2

FIGUERES

Auditori Caputxins i Parc de les Aigües

Projecte executat

Camil Cofan, arquitecte, director d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Figueres


Joan Falgueras, arquitecte, responsable d’arquitectura i espai públic de l’Ajuntament de Figueres.

PONÈNCIA 3

GIRONA

La Clínica Girona, nova localització i espai actual

Projecte en execució

Pep Solà-Morales, arquitecte, cap del servei de Planejament i gestió urbanística de l’Ajuntament de Girona.

PONÈNCIA 4

OLOT

L’illa del Carme d’Olot com a motor de regeneració urbana del barri vell d’Olot Projecte futur

Jordi Guell, Regidor d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament d’Olot .

Neus Roca, arquitecta i delegada de la Garrotxa-Ripollès del COAC

El 25 de maig de 2019, a la tarda, va tenir lloc la Jornada Renovació Urbana i Equipaments, organitzada conjuntament per l'Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona (OBRE) i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Aquesta jornada es va desenvolupar a la Seu de l’Observatori i el COAC, a la sala Rafael Masó de l’Edifici Pia Almoina de la Plaça de la Catedral, 8 de Girona.

 

Aquesta jornada està connectada amb la que es va celebrar el febrer del 2019, sota el títol ‘Renovació Urbana i Habitatge’, en la qual, a través de quatre ponències i una taula rodona final, es va tractar l’ús de l’habitatge en les ciutats existents. Podeu trobar tota la informació d'aquesta jornada aquí.

En el decurs de la jornada es van presentar quatre obres que es trobaven en fases diferents d’execució -executades, en desenvolupament o previstes-, emplaçades a les ciutats de Barcelona, Figueres, Olot i Girona. La idea no era parlar de l’edifici en si mateix, des del punt de vista de la seva arquitectura, sinó de la seva capacitat de l’equipament per generar la renovació del seu entorn i fer ciutat

 

La jornada es va iniciar amb  una presentació institucional, a càrrec del Sr. Marc Riera president de l’Observatori i de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Tot seguit, l’explicació del contingut i dels participants van ser presentats per part de la directora de l’Observatori, la Sra. Isabel Granell.

Els vídeos complets de totes les ponències es poden trobar al canal de Youtube de l'Observatori.

 

A més, en l'apartat de documentació es poden trobar aquestes i altres ponències.

BCN Turo Peira

PONÈNCIA 1   BARCELONA   Projecte executat

Poliesportiu del Turó de la Peira

Anna Noguera, arquitecta

El projecte neix arran del concurs d’idees que el 2014 convoca l’Ajuntament de Barcelona, per la implantació d’un equipament públic de poliesportiu al Turó de la Peira (Nou Barris). 
L’Anna Noguera juntament amb el també arquitecte Javier Martínez guanyen el concurs per a la implantació d’aquest edifici, que s’acaba executant al 2018.

Es comença la ponència apuntant sobre la necessitat de que hi hagi una aposta política i tècnica per tirar endavant la creació de nous equipament que puguin significar un canvi significatiu en un àmbit.

En aquest cas de Nou Barris, la decisió d’implantar un equipament esportiu en un espai que era residual i degradat va ser clau, i per què no dir-ho, arriscada. Amb el temps, ha revelat ser un èxit, donat que el barri s’ha fet seu l’edifici i l’espai, i l’equipament ha dignificat el seu entorn.

El poliesportiu és una peça exemplar, emblemàtica i transformadora, per la seva qualitat arquitectònica i de criteris energètics, però també per la capacitat de millora i integració que té en l’entorn.

Anna Noguera es va llicenciar en arquitectura el 1987 a l’ETSAB. Al 1992 va establir el seu propi estudi a Barcelona, des del qual ha realitzat nombrosos projectes per a l’administració pública, que inclouen habitatge social, equipaments educatius i sanitaris, espai públic i paisatgisme. 
D’aquestes obres, hi destaquen dos projectes premiats: “Alemanys 5” Rehabilitació integral d’un habitatge al Barri Vell de Girona, 1r Premi WAN awards 2011; i “Poliesportiu i urbanització interior d’illa al Turó de la Peira”, a Barcelona, reconegut entre d’altres amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019 d’Arquitectura Sostenible i el 1r Premi Internacional WAF 2019, en la categoria d’Edificis Esportius.
Segons Anna Noguera “el treball de l’estudi es caracteritza per l’atenta mirada al context i paisatge, el retorn als materials i tècniques tradicionals des d’una visió contemporània i la sostenibilitat i innovació tecnològica enteses com a parts intrínseques del propi projecte”.

Figueres Caputxins

PONÈNCIA 2   FIGUERES   Projecte executat

Parc de les Aigües i Convent dels Caputxins

Ajuntament de Figueres - Camil Cofan i Joan Falgueras

Des de l’Ajuntament de Figueres es presenta un projecte ja executat, com és l’àmbit de l’Auditori dels Caputxins i el Parc de les Aigues.

L’auditori es va posar en funcionament el mes de març de 2015, després de la rehabilitació de l’antic Convent dels Caputxins, un edifici catalogat al Pla Especial de Protecció del Catàleg d’edificis de Figueres.

Tot i així, en aquesta ponència no només es parla de la rehabilitació d’aquest edifici en si mateix, sinó que expliquen quin va ser el procés, i sobretot, quines han sigut les conseqüències d’aquesta aposta d’implantar el equipament en el seu entorn, en concret del desenvolupament del Parc de les Aigües. 

En aquest cas, hi va haver un plantejament polític inicial d’elegir l’ordenació urbanística que era la millor per la ciutat, i potser no la més favorable a nivell electoral.

Camil Cofan Arquitecte per l’ETSAB el 1986 i Màster Universitari en Medi Ambient, Itinerari Geografia en ordenació del territori i gestió del medi ambient per la UdG cursos 2010-13.
Compta amb amplia experiència a l’Administració Pública, tant en la Generalitat, on l’últim càrrec va ser el de Subdirector General d’Urbanisme a Barcelona de la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. (2012-2020).

Com també a l’Administració local, on actualment ostenta el càrrec de - Director d’urbanisme i mobilitat de l’ajuntament de Figueres (2020-fins avui>).
Es destaca també la seva experiència com a docent, sent professor i coordinador de diferents cursos i ponències. 

Joan Falgueras, arquitecte 1983. 
Ha sigut membre de la Comissió de Patrimoni en diversos períodes des de 1986 fins l'actualitat. 
Ha sigut col·laborador d’Alvaro Siza en projectes rellevants.
Ha sigut Coordinador d’Arxiu i Biblioteca COAC Girona (1990-1996), així com a vocal de Cultura del COAC Girona (2010-2014). 
Des de 1997 treballa a l'Ajuntament de Figueres .
Ha rebut diversos premis per les seves obres així com va ser seleccionat a la Biennal de Paisatge i a la Biennal Española de Arquitectura i Urbanismo. 
Ha publicat en llibres i revistes recerques sobre historia de l’arquitectura i l'urbanisme contemporanis , ha llegit ponències i participat en jornades i debats .

Girona Clinica Girona

PONÈNCIA 3   GIRONA   Projecte en execució

Clínica Girona

Ajuntament de Girona - Josep M. de Solà-Morales Capdevila

Des de l’Ajuntament de Girona es presenta un projecte que está en execució, com és la Clínica Girona.

Es dona una visió de l’evolució del planejament en la zona de la nova Clínica Girona a l’entrada Sud de la ciutat. S'explica, de forma exhaustiva, el procés de desenvolupament del planejament en tot aquest àmbit, no només de l’equipament en sí, sinó d’altres illes que es troben adjacents i que formen la façana d’entrada a la ciutat. Fins i tot, es fa un incís sobre les previsions per a l’àmbit de l’Eixample on es troba actualment la Clínica.

Josep M. de Solà-Morales, aquitecte i Cap de servei de Planejament i gestió urbanística de l'Ajuntament de Girona

Olot Illa del Carme

PONÈNCIA 4  OLOT   Projecte en previsió

L’illa del Carme com a motor de regeneració urbana del barri vell d’Olot 

Ajuntament d'Olot - Jordi Güell i Neus Roca

Aquesta ponència es va centrar en el Barri Vell d’Olot, sobre les previsions de futur a nivell urbanístic que es volen desenvolupar.

S'inicia parlant sobre la situació actual d’aquest barri, identificant les problemàtiques existents, però també exposant les possibles solucions. L’Ajuntament aposta per la revitalització d’aquest barri a través de la implantació d’equipaments que actuin com a motor del seu entorn.

Com a punt final, s'apunta a que la regeneració del barri ha d’anar acompanyada d’inversions en l’habitatge.

Jordi Güell, és llicenciat en enginyeria informàtica per la UPC al 1988, té un Postgrau en Desenvolupament Local i Regional per la Fundació Les Heures de la Universitat de Barcelona (1999), un Postgrau en Gestió de la Qualitat en empreses de serveis per la UOC (2001) i un Mestratge en Direcció i Gestió Pública per ESADE (2009).

Com a experiència laboral es destaquen diferents gerències, en diferents períodes, com la de l’Ajuntament d’Olot el Consell Comarcal de la Garrotxa, la Fundació Privada Garrotxa Líder, i CITA (Centre d’ Integració de Tecnologies Avançades) de la Garrotxa.
Ara mateix, és el regidor d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament d’Olot. 
 
Neus Roca, arquitecta per l’ETSAB al 2003, especialització en restauració i rehabilitació. 
Des de 2009 és socia de land, urbanisme i projectes, despatx on ha desenvolupat diversos projecte d’edificaicó i urbanisme. 
En el camp de la docència, ha sigut professora en l’Escola d’art d’Olot i també ha sigut  jurat de projecte d’interiorisme. 
Ha realitzat diverses ponències i ha guanyat premis i concursos, entre el que 
Va ser la delegada de la Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya fins al 2020.

 

Taula rodona
bottom of page