top of page
  • Info

Jornada “Despoblament rural i crisi de l’habitatge, un patrimoni en desús”

Actualizado: 11 nov 2021

24 de novembre de 2021 | De 9.30 a 19 hores

Sala Rafael Masó de la Demarcació de Girona del COAC

Inscripcions: clica aquí


Format: Presencial i on-line

Cost: Gratuït


Un gran mas buit amb la coberta esventrada i enrunant-se fins a quedar engolit per la vegetació.


Dins d’un poble, al nucli històric, ara es buida una casa, ara una altra, el petit comerç tanca, i a poc a poc tot el carrer va perdent vida.


Un poble en algun lloc allunyat de les grans comunicacions perd població, es tanca l’escola, alguns habitants només hi viuen a l’estiu i finalment no hi viu ningú, el poble s’abandona inexorablement.


Són tres exemples que tots coneixem, d’escales i amb conseqüències diferents, però en tots hi ha un element comú: edificis amb valor patrimonial i històric que havien acollit durant anys o segles famílies senceres, són abandonats.


En el mateix moment que les cases cauen i els pobles moren, les urbanitzacions i els blocs de pisos proliferen i s’expandeixen, el preu de l’habitatge s’enfila i escassegen les possibilitats de tenir una llar digna.


Com pot ser que convisquin aquests dos fenòmens al mateix temps?


Podem buscar culpables: els propietaris, les institucions, les normatives, el cost de les rehabilitacions, la falta d’infraestructures, etc.

Segurament, les causes són múltiples, però caldria preguntar-nos quina mena de societat permet que això passi?


Abans de res ens cal saber quin és l’estat de la qüestió...


De quantes llars estem parlant? On es troben? Quines són les raons dels seus propietaris per no posar-les a disposició? Podrien les institucions crear unes condicions més favorables a l’ús i cura d’aquests edificis? Quina hauria de ser l’estratègia política per, almenys, canviar la tendència? Hi ha exemples d’iniciatives que ens puguin aportar solucions? Quina és la percepció que té el ciutadà d’aquests edificis per no imaginar-los com el lloc on voldria viure?


Aquesta jornada volem que sigui la primera de les que vindran per reflexionar sobre aquesta gran contradicció.


Es vol crear aquest espai de debat i diàleg des d’una perspectiva en positiu, amb l’aportació d’exemples, mirades i estratègies creatives i encoratjadores.


Programa


OrganitzaComments


bottom of page