top of page
  • Info

Presentació de l'Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana

El passat dimarts 5 de juny, es va presentar l’Observatori de la rehabilitació i renovació urbana de les Comarques de Girona a la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Aquest observatori té per objecte esdevenir una plataforma d’estudi i anàlisi per fomentar polítiques actives de renovació urbana a les ciutats.

L’Observatori és una iniciativa de les tres entitats que integren la Taula de la Construcció: el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona, el Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona i la Demarcació de Girona del COAC i compta amb el suport dels ajuntaments de Girona, Figueres i Olot, i la Universitat de Girona.

Una iniciativa amb molta expectació En representació de la Taula de la Construcció de Girona, el llavors president de la Demarcació de Girona del COAC i actual president de l'Observatori, el Sr. Narcís Reverendo, va ser l’encarregat de presentar el projecte. Reverendo va subratllar que “aquest Observatori s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana, que preveu l’existència d’Observatoris territorials que vetllin per les transformacions sostenibles de les nostres ciutats”. Va concretar que "avui dia es fa molt poca obra nova, però encara es rehabilita menys; i nosaltres volem incidir en què cal renovar, perquè també és una de les vies de solució per remuntar el sector". No obstant això, Reverendo va recordar que estem lluny d’arribar a una xifra òptima, ja que "a l'estat espanyol es rehabilita fins a trenta vegades menys que a Suècia".

Els membres de la Taula de la Construcció destaquen la transversalitat de l’Observatori, amb la voluntat d’incrementar progressivament el nombre de socis del món de l’administració i del sector de la construcció, l’anàlisi urbà i totes aquelles altres entitats que tinguin confluència d’interessos amb els objectius de l’Observatori. La visió transversal i concertada de l’Observatori és fonamental per aconseguir donar resposta conjuntament als reptes globals i locals de les ciutats.

L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip i l’alcalde d’Olot, Josep M Corominas, el vicerector de Projectes Estratègics de la Universitat de Girona, Josep Calbó, el president del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona, Miquel Vendrell, i el president del Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona, Josep M. Coll.

Una entitat cabdal per a l’impuls de la renovació a les comarques Gironines El nou Observatori de la rehabilitació i renovació urbana de les Comarques de Girona serà clau en el desenvolupament de les polítiques d’impuls a la rehabilitació i la renovació urbana. Això es farà possible a través de les següents funcions: - Crear una plataforma digital de difusió. Donar a conèixer i proposar formació relacionada amb la rehabilitació i renovació urbana i tots els seus àmbits. - Impulsar un punt de documentació i centralització d’informació. - Esdevenir un punt de referència de la informació i assessorament tècnic i legal en matèria de renovació i rehabilitació. - Connectar els diferents agents del territori, per crear sinergies de treball i impulsar accions estratègiques conjuntes. - Organitzar la presència nacional i internacional en aquest camp.

La renovació urbana, un projecte de país  Els efectes de la renovació urbana sobre les ciutats i les persones són il·limitats, ja siguin socialment com individualment. D’una banda, millora la seguretat ciutadana, la cohesió social, corregeix les desigualtats, promou l’economia circular i consolida la transicióenergètica. I, d’una altra banda, té un impacte positiu en la salut, el benestar i confort de les persones, l’accés a l’habitatge i a la ciutat i l’aplicació de les noves tecnologies, entre altres.

bottom of page