top of page
  • Info

2ª Jornada Masia, Rehabilitació Conscient. Visita Tècnica a la Masia Els Segalars

Millores energètiques i de confort compatibles amb la preservació del patrimoni

10 Maig 2023 - Matí 9.30 h a 12.30h


Format Presencial, a la Masia Els Segalars (St Miquel de Campmajor)

Lloc trobada 9.30h Aparcament del Nucli de St Miquel de Campmajor

Aforament Places limitades 25 persones - Inscripció obligatoria

Cost Gratuït


L’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona i l’Associació GRETA organitzen pel dimecres 10 de Maig de 2023, de 9.30 a 12.30 h, una segona visita tècnica a la masia Els Segalars de Sant Miquel de Campmajor on es durà a terme la jornada ‘Masia, Rehabilitació conscient. Millores energètiques i de confort compatibles amb la preservació del patrimoni’.


Sobre el terreny, s’explicarà com es poden compatibilitzar les propostes de rehabilitació i les actuacions de millora energètica amb la preservació del patrimoni per saber quines són les intervencions de millora més adequades i respectuoses en el cas de les masies.


Després d'una benvinguda i presentació de la jornada, es procedirà a explicar el concepte de Rehabilitació Conscient, que implica intervencions que van més enllà de solucions cosmètiques i que comporten actuacions profundes que tenen com a objectiu millorar la vida de les persones i el mediambient.


Posteriorment, es realitzarà una valoració des del punt de vista patrimonial de l'edifici, per part dels tècnics del Departament de Patrimoni de la Generalitat.


Després, es farà una aproximació a la masia per explicar els conceptes bàsics: la seva relació amb el territori, com s’utilitzava i quins són els materials i les tècniques constructives que componen aquest patrimoni. És indispensable conèixer la seva lògica constructiva per poder-hi intervenir de manera respectuosa i eficient.

Amb l'exemple in situ de la masia Els Segalars, s'explicarà quines són les seves característiques principals, els sistemes constructius, els materials usats i els conflictes a abordar. Així mateix, es parlarà de quines podrien ser les propostes d’intervenció i de millora més adequades i respectuoses en el cas de les masies, dintre del concepte de rehabilitació conscient -en especial de la rehabilitació energètica-. Per tant, com es poden compatibilitzar les intervencions necessàries per millorar el nostre edifici amb la preservació i respecte per la masia.


A cada racó del territori trobem masies, arquitectura que sentim com a pròpia i que representa el nostre patrimoni anònim. Tots tenim al cap quines són les seves característiques més representatives: grans volums compactes amb diferent jerarquia, connexió amb l’entorn, predominança del ple sobre el buit, cobertes inclinades amb teula àrab, murs gruixuts de pedra, sostres de volta o bigues de fusta... Edificis que han anat construint-se lentament, adaptant-se als canvis fruit de la necessitat, la majoria de les vegades amb molt pocs recursos i molt d’enginy.


Actualment, l’estat d’aquestes edificacions és variable... algunes d’elles es troben completament reformades amb uns estàndards de confort suficients; en d’altres caldria alguna actualització, i moltes d’elles, malauradament, no es poden habitar pel seu estat, que de vegades, és fins i tot de ruïna. Per tal d’evitar la pèrdua del nostre patrimoni, és imprescindible facilitar i fomentar actuacions de rehabilitació i recuperació de les masies. Així i tot, per aconseguir que el resultat de la intervenció sigui respectuós i posi en valor el patrimoni, és indispensable entendre i difondre què és una masia i com funciona.


Ens calen rehabilitacions conscients, que implica anar més enllà d’intervencions cosmètiques i estètiques, i proposar actuacions que millorin la vida de les persones i el medi ambient, i que, per tant, comportin millores energètiques, d’accessibilitat, socials, econòmiques, etc. Darrerament, especialment amb l’aparició d’ajuts públics, s’està posant molt d’èmfasi en la necessitat de realitzar millores energètiques als edificis per tal que siguin més eficients, redueixin el seu consum i emissions, i, per tant, ajudin en la millora del medi ambient i el confort de les persones.


Per tant, per una banda, hi ha la necessitat de rehabilitar i intervenir en les edificacions, especialment per implementar millores energètiques, i per altra, ens trobem amb masies l’arquitectura i valors de les quals cal preservar i protegir. En aquest sentit, és possible que moltes de les solucions i intervencions que funcionen per altre tipus d’edificacions més cotemporànies s’hagin de substituir o adaptar en el cas de les masies.
Organitza


Comments


bottom of page